Wandeltips

Kledingtips

Tijdens het wandelen is je lichaam volop in beweging. Om de warmte en transpiratie op de juiste manier te behouden en af te voeren is het handig als je je aankleedt in lagen. Afhankelijk van het weer kan dit in ieder geval in drie lagen.

Laag 1: de thermische laag. Deze laag wordt ook wel de vochtafvoerende laag genoemd. Deze laag bestaat meestal uit wol of polyester. Het dragen van katoen raad ik af, als dit eenmaal nat wordt (wat als snel gebeurt bij een lange wandeling), dan duurt het erg lang voordat het droog is en daardoor kun je het koud krijgen.

Laag 2: de isolerende laag. Denk hier bijvoorbeeld aan een fleecevest. Deze tweede laag houdt je lichaam lekker warm en is het liefst ook ademend.

Laag 3: de beschermende laag. Als buitenste laag is het fijn om een winddichte en waterafstotende jas te dragen. Zeker met regenachtig weer is het fijn als je hier tegen beschermd wordt, zodat het weer je tijdens de wandeling niet in de weg zit.

Tussen laag 2 en 3 kun je eventueel nog iets dragen. Denk bijvoorbeeld aan een winterjas onder je regenjas. Alles natuurlijk geheel naar eigen behoefte.

Bescherming tegen de zon

Wandelen in de buitenlucht is onder andere goed voor de aanvulling van vitamine D in je lichaam. Wel is het erg belangrijk om je altijd te beschermen tegen de verschillende stralingen. Smeer je daarom in met een (hoge) factor. Zeker tijdens zonnige dagen is het belangrijk om dit meerdere malen per dag te herhalen.

Draag bij veel zon een hoed of pet om je hoofd te beschermen en loop waar kan gedeeltes in de schaduw. Tijdens extreem warme dagen raad ik je aan om op het koelste moment van de dag te gaan wandelen. Net zoals bij elke wandeling is het belangrijk om veel drinken, neem daarom altijd voldoende water mee. Check van te voren eventuele eetgelegenheden (en openingstijden) op jouw wandelroute.

Wandelschoenen

Wandelschoenen maken de wandeling extra plezierig, omdat deze je voet tijdens het wandelen goed ondersteunen. Er zijn veel verschillende wandelschoenen te koop, voor elk soort trip zou je bijna een andere schoen kunnen aanschaffen, maar dat gaat misschien wel erg ver. Wat is je behoefte? Wandel je veel in natte gebieden (dit kan zowel zijn in de sneeuw als in een drassig regenwoud), dan zijn waterdichte schoenen erg fijn. Zo ondervind je in ieder geval geen hinder van het natte (koude) weer. Ben je meer een mooi-weer-wandelaar, dan kun je misschien beter kiezen voor schoenen zonder Gortex.

Gezien wandelschoenen best prijzig zijn is het goed om je keuze te baseren op jouw algemene wandelactiviteiten. Hoog of laag, klasse A, B of C? Wel of geen Gortex? Vraag het na bij de verkoper en laat je voorzien van de beste tips. Zo vaak schaf je ze immers niet aan en ze gaan als het goed is jaren mee!

Lange afstandswandelingen

Yūgen Nature richt zich met name op wandelingen tussen de 10 en 20 kilometer. Dit worden ook wel lange afstandswandelingen genoemd. Bij het maken van lange wandelingen is het prettig om je lichaam hier goed op voor te bereiden, dit om blessures te voorkomen en zodat je nog meer kunt genieten van de mooie omgeving.

Vraag nooit teveel van jezelf en luister goed naar je lichaam. Ben je een absolute beginner? Oefen dan met (lange) afstandswandelingen en beslis of een lange wandeling iets voor jou is. Je kunt dit opbouwen door bijvoorbeeld elke avond of een paar keer per week een tot twee uur te gaan wandelen. Trainingsschema’s vind je op de website van de ANWB.nl

Doen en niet doen

Sommige dingen moet je gewoon (niet) doen.

DOEN: Drink genoeg. De hoeveelheid vocht die je nodig hebt, verschilt per persoon en hangt ook af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Tijdens je wandeling zul je merken hoeveel vocht jij nodig hebt. Zorg ervoor dat je altijd (meer dan) voldoende drinken bij je hebt. Vergeet trouwens ook niet af en toe wat te eten!

NIET DOEN: Overschat jezelf nooit. Overschatting kan nare gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld blessures oplopen, zoals blaren, spierpijn of zelfs een peesschede-ontsteking. Voor een lange wandeltocht is écht een goede voorbereiding nodig. Daarmee verklein je de kans op blessures.

Extra tip: Winterwandeling

Wandelen in de winter vraagt van je lichaam net even iets meer. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je wandeling nog aangenamer wordt.

  • Check voordat je weggaat het weerbericht;
  • Draag in ieder geval drie lagen, maar misschien zelfs wel meer; zo vat je geen kou op momenten van rust (zie kledingtips);
  • Draag ook handschoenen een sjaal en een muts, zodat je lekker warm blijft;
  • Ga niet te hard van start en laat je lichaam langzaam opwarmen en wennen aan de omstandigheden (dit voorkomt blessures);
  • Breng zoals altijd voldoende eten en drinken mee, waar het kan verwarmd;
  • Neem tijd om te pauzeren, het liefst ergens binnen, check daarom van te voren of bepaalde rustplekken ook open zijn;
  • Bepaalde weersomstandigheden kunnen je wandeling wat vertragen, leg daarom de lat niet te hoog voor jezelf (en plan dat je voor het donker klaar bent).

Bovenal heel veel wandelplezier gewenst! Heb je vragen? Laat het me gerust weten.